Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

2012 ΕΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ 
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακήρυξε το 2012 «Ετος Βρεττάκου»  με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. 

ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΝΑ ΡΕΝΤΖΕΠΕΡΗ
ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ
Γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας το 1912, αργότερα ζει στο Γύθειο και από το 1929, τον συναντάμε στον Πειραιά. Λόγω δύσκολων οικονομικών συνθηκών, δεν κατάφερε να σπουδάσει παρ' ό,τι ήταν το όνειρό του και μέχρι το 1932 κάνει διάφορες χειρωνακτικές εργασίες για να ζήσει. 
Είχε μια ενδιαφέρουσα και δύσκολη ζωή αφού πολλές φορές έργα του γνώρισαν την δυσαρέσκεια των εκάστοτε καθεστώτων. Επί Μεταξά το βιβλίο του "Πόλεμος" οδηγείται στην πυρά, απολύεται από το υπουργείο Δημοσίων Έργων όπου εργαζόταν, λόγω των πολιτικών του φρονημάτων (είχε ενταχθεί στο ΕΑΜ), διαγράφεται από το ΚΚΕ εξαιτίας του λυρικού έργου του "Δύο άνθρωποι μιλούν για την ειρήνη του κόσμου", το 1958 κατηγορείται μαζί με άλλους αριστερούς ποιητές για παράβαση νόμου με αφορμή το βιβλίο του"Ο ένας από τους δύο κόσμους", ακολουθεί μια περίοδος πολύ δύσκολη οικονομικά και εργάζεται ως και ιματιοφύλακας στο Εθνικό Θέατρο. Στο μεταξύ διατελεί δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά, όπου έχει αξιόλογη δράση: (ίδρυση Πειραϊκού Θεάτρου του Δημήτρη Ροντήρη, Ιστορικού Αρχείου, Φιλαρμονικής Πειραιώς, Δημοτικής Πινακοθήκης).


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ
ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΝΑ ΡΕΝΤΖΕΠΕΡΗ


Με το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών αυτοεξορίζεται στην Ελβετία και από εκεί γνωρίζει τον κόσμο ταξιδεύοντας. 
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα χαίρει αναγνωρίσεως και τιμητικών διακρίσεων ώσπου αναγορεύεται Επίτιμος καθηγητής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1991. Προτάθηκε 4 φορές για το βραβείο Νόμπελ.
Ήταν πολυγραφότατος, έγραψε ποίηση, αλλά και πεζογραφία. 
Στα έργα του εξυμνεί όσο λίγοι την αγάπη, την ειρήνη, τον ανθρωπισμὸ και το ελληνικὸ πνεύμα. 
ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΤΗΣ - ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΝΑ ΡΕΝΤΖΕΠΕΡΗ
Ὁ Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991), γράφει ὁ Μιχαὴλ Περάνθης, εἶναι «Ποιητὴς τῆς ἐλεύθερης φαντασίας, ἀφήνεται σὲ λυρικὲς ὀνειροπολήσεις, ἄλλοτε στοὺς κανόνες τῆς μετρικῆς καί, συχνότερα, σὲ ρυθμικὴ διαδοχὴ στίχων. Ἰδιοσυγκρασία εὐαίσθητη, φύση συναισθηματικὴ καὶ γνησίως λυρική, τυλίγει τὰ γραπτά του μὲ μιὰ διάχυση τρυφερότητας, δινοντὰς τοὺς τὸ ἅπλωμα, τὸ γύρισμα καὶ τὴν ἐλαστικότητα τῆς φαντασίας του».
Ένας γνήσιος ποιητής που πολλές φορές έγινε "πικραμένος αναχωρητής", αλλά πάντα γύριζε στον τόπο του που αγαπούσε. Την Ελλάδα.
Πως αλλιώς θα εξυμνούσε την πατρίδα του την Λακωνία και το υπερήφανο πνεύμα των ανθρώπων της; 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου